/ Nyheder / Corona-efterslæb skrumper endelig

Corona-efterslæb skrumper endelig

Genåbningen kan nu aflæses i restancerne, der efter at have nået et rekordhøjt niveau i april, nu tager et markant dyk. Nu skal der ses fremad, lyder det fra EjendomDanmark.

Af

De danske restancer er nu begyndt at falde. Foto: olli0815

Det er ikke længe siden, at de danske butikker og kontorer satte en trist rekord. Deres restancer – altså andelen af ubetalt husleje – nåede efter endnu en nedlukning nemlig deres toppunkt. Men nye tal viser, at restancerne nu er begyndt at falde.

Den seneste måned er de faldet med 1,6 mia. kr., og med det skylder de danske butikker, kontorer og andre lejere nu 2,9 mia. kr. i leje. Da restancerne toppede, var de helt oppe på 4,5 mia. kr.

”Det er stadig et højt beløb, men det går den rette vej. Der er ingen tvivl om, at genåbningen spiller en hovedrolle i det. Mere normale tilstande er nødvendige, så de erhvervsdrivende kan køre deres virksomheder efter de gængse spilleregler og ikke er afhængige af særaftaler,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

”Tiden er så småt inde til at se fremad. Det er samarbejdet og villigheden til dialog, der har holdt så mange lejere oven vande i coronakrisen. Det konstruktive samarbejde kan nu danne grobund for fx at finde løsninger på, hvordan vi får pustet liv i centrum af de byer, der ellers har haft udfordringer over de seneste mange år.”

Butikkernes kamp

Det er fortsat butikkerne, der har de største udfordringer med at betale deres husleje. De udgør således 70 procent af de samlede restancer – eller 2 mia. kr. De er dermed faldet med 800 mio. kr. siden den seneste opgørelse, men niveauet er stadig højt:

”Butikkerne, og særligt dem i centrene, har været hårdt ramt af nedlukninger. De har været dybt afhængige af støtte fra deres udlejere, og den har de også fået. Men det er en midlertidig situation, så vi skal vende tilbage til normale tilfælde, hvor begge parter har mulighed for at overholde deres gensidige forpligtelser,” siger Jannick Nytoft.

Restancerne for kontor er også faldet markant med 700 mio. kr. Dermed er de nu nede på 600 mio. kr. og udgør 20 procent af de samlede restancer.

Det er ikke kun butikker og kontorer, men også boliger og andet erhverv (hotel fx.). Men butik og kontor udgør selvfølgelig langt den største del.

Det sker