/ Nyheder / Corona: Ejendomsbranchen forudser faldende indtjening i 2020

Corona: Ejendomsbranchen forudser faldende indtjening i 2020

Tomme butikker, et stigende antal tomme boliglejemål og kontorlokaler, der venter på nye lejere. Coronakrisen har sat sit præg på ejendomsinvestorernes forventninger til 2020, hvor branchen forventer et samlet fald i indtjeningen på op til godt fire procentpoint eller 35 – 45 milliarder kroner. Det er det største fald siden finanskrisen.

Af

Allerede før coronakrisen ramte Danmark, var det blevet noget sværere at afsætte kvadratmeter inden for både industri, butik, kontor og bolig. Med krisens indtog er der sat yderligere skub i den noget kedelige udvikling. Ejendomsinvestorerne forventer faldende ejendomsværdier, udlejningsprocent og markedsleje inden for butik, kontor og bolig. Det fremgår af EjendomDanmarks kvartalsvise analyse af branchens forventninger.

”Den økonomisk usikre periode, vi er inde, har allerede og vil også i resten af 2020 komme til at betyde økonomiske tab for ejendomsbranchen. Krisen ser – måske ikke overraskende – ud til at ramme butik og kontor hårdest,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.

Lave forventninger til butikker

Ejendomsbranchen har særligt skruet forventningerne ned til butiksejendommene. Allerede før corona pressede en stigende nethandel gadebutikkerne og indkøbscentrene. Den udvikling har fået vind i sejlene under nedlukningen af Danmark. Ejendomsejerne forventer et dyk i både ejendomsværdi, udlejningsprocent og markedsleje for butikssektoren.

”Mange kunder har fundet ud af, at de fleste varer kun er ét klik væk, og spørgsmålet er, om de vender 100 procent tilbage til de fysiske butikker. Samtidig har nogle butikker ikke kunne klare at holde lukket i en så lang periode, mens andre stadig kæmper for at komme igennem krisen,” siger Jannick Nytoft.

Udviklingen er fortsat drevet af danskernes manglende købelyst henover foråret og begyndelsen af sommeren, og samtidig har Danmark i en lang periode ikke kunne byde turister velkomne, der også bidrager til at holde gang i butikslivet.

Dårligere forventninger til kontorlokaler

Allerede i årets første kvartal var der en svag stigning i tomme kontorlejemål, men også her har corona pustet liv i gløderne.

”Ejendomsbranchen holder vejret og håber på, at så mange kontorlejere som muligt kommer igennem krisen. Men der er også her en forventning om, at hjælpepakker og udsættelse af husleje ikke vil kunne hjælpe alle igennem. Det er forventeligt, at 2020 også vil gå ud over ejendomsbranchen, men lige nu er fokus på at få dansk økonomi på fode igen,” fastslår Jannick Nytoft.

Mere lyst ser det ud for industri- og boligejendomme, som branchen forventer vil klare sig bedre igennem krisen. Branchens forventninger til boligudlejningsejendomme var allerede faldet i løbet af de sidste tre år, og der er ikke sket et større skred i udviklingen som følge af coronakrisen. Stemningen er mere positiv, når det kommer til industriudlejning.

Lys i horisonten

På trods af de noget negative forventninger til 2020, er der dog et lille lys i horisonten. En undersøgelse foretaget af IPF (Investment Property Forum) viser, at langt de fleste europæiske markeder regner med, at udviklingen vil vende, og markedslejen igen vil stige i løbet af 2021.

Se forventningsundersøgelsen her