/ Nyheder / Danmark er EU-førende i huslejeregulering

Danmark er EU-førende i huslejeregulering

Regulering af lejeboliger er udbredt i hele EU, men den danske er blandt de mest indgribende.

Af

Den danske lejeregulering er blandt de mest komplekse i EU. Foto: DKosig, iStock

Hvert land har sine egne regler – også for husleje. Men opgøres kompleksiteten i boligreguleringen, så er de danske regler blandt de mest indgribende i Europa.

Det viser en ny analyse fra EjendomDanmark, der har gennemgået dele af den internationale forskning i lejeregulering.

Flere huslejesystemer gør reglerne komplekse

Der er særlig to årsager til, at de danske regler er mere komplekse og mere indgribende end mange andre steder. For det første har vi i Danmark flere parallelle huslejesystemer. Der findes regler for ældre hhv.  nye ejendomme, der er forskellige regler mellem kommunerne, og størrelsen på en ejendom har også meget at skulle have sagt. For blot at ridse i overfladen.

For det andet har vi i Danmark både omfattende regler for, hvordan huslejen fastsættes, når en aftale om en lejemål indgås, og vi har omfattende regler for, hvordan huslejen reguleres undervejs i lejemålet. I mange andre lande har man kun regler for, hvordan huslejen reguleres, når lejekontrakten er indgået.

Den store kompleksitet skaber en øget administrationsbyrde og gør det sværere for både lejere, udlejere og administratorer at navigere i reglerne.

Læs analysen: Den danske huslejeregulering er blandt verdens mest restriktive

Huslejereguleringen i Danmark er omfattende og har vokseværk

EjendomDanmark har i flere tidligere analyser vist omfanget og konsekvenserne ved den omfattende regulering.

Således er omfanget af huslejereguleringen fordoblet i omfang gennem de seneste 30 år, og de mange regler betyder også, at der opstår mange sager og uenigheder om reglernes fortolkning; således kommer der i gennemsnit ca. 70 domme med principiel betydning for lejere og udlejere hvert eneste år.

Bliv opdateret på seneste nyt om boliglejemål

Kontakt