/ Nyheder / Dataaftale sikrer troværdig og sikker statistik om erhvervsejendomme

Dataaftale sikrer troværdig og sikker statistik om erhvervsejendomme

Der skal være endnu mere data og viden om det professionelle ejendomsmarked. EjendomDanmark skal de næste fire år levere data til Danmarks Statistik. Det glæder organisationen, at branchens samfundsbidrag nu bliver endnu mere tydeligt.

Af

En ny aftale mellem DST og EjendomDanmark skal sikre troværdig data om ejendomsbranchen. Foto: Westersoe, iStock

Informationen har til tider været mangelfuld, når ejendomsbranchens betydning for samfundsudviklingen har været til debat. Derfor er det glædeligt, at EjendomDanmark har vundet et udbud hos Danmarks Statistik om levering af data om det professionelle ejendomsmarked.

”Det er en rigtig god dag for ejendomsbranchen. Aftalen betyder, at vi kan sikre, at diskussioner og debatter om markedet foregår på et oplyst, gennemsigtigt og troværdigt grundlag. Det er en kæmpefordel for både aktører, marked og samfundet, at vi ved, hvad der er op og ned på udviklingen,” siger underdirektør Morten Marott Larsen i EjendomDanmark, der er ansvarlig for indsamlingen, der løber over fire år og er på et tocifret millionbeløb.

Mange typer af data

Der er brug for data fra alle typer af branchens virksomheder og fra hele landet for at sikre, at diskussioner foregår på den mest troværdige, professionelle og gennemsigtige måde. Morten Marott Larsen pointerer, at en stærk statistik med høj troværdighed vil være med til at styrke branchen på en lang række områder, som har det øvrige samfunds bevågenhed.

”Når vi formidler branchens synspunkter om klima, energi, arbejdskraft uddannelse og kerneområder, som spiller en vigtig rolle for vores medlemmer, giver det gennemslagskraft, at det sker på et oplyst og gennemsigtigt grundlag”, siger underdirektøren.

Morten Marott Larsen peger desuden på, at det er stor fordel, at EjendomDanmark fortsætter indsamlingen af markedsdata, som en meget stor del af branchen allerede i dag leverer til.

”Vi har indsamlet data fra medlemmerne til statistik gennem en årrække og gør det nemt, fleksibelt og sikkert. Det er jo vigtigt at holde sig for øje, at data udelukkende bruges generisk og anonymt, hvilket indsamlingen er garant for,” siger Morten Marott Larsen.

Mange leverer allerede

Der er allerede i dag næsten 500 leverandører af data til EjendomDanmarks markedsstatistik, og det sikrer en utrolig høj troværdighed. Men der skal gerne flere med.

”Jo flere virksomheder, der leverer data, jo stærkere og mere troværdig en stemme får ejendomsbranchen. Det er den stemme vi skal bruge til at sikre en sober debat om den vigtige infrastruktur i samfundet, som ejendomme til boliger og erhverv er,” siger Morten Marott Larsen.

Det er alle former for ejendomsvirksomheder, som med fordel kan deltage i indsamlingen. Lige fra de største institutionelle investorer til små, lokale ejendomsejere.

Leverandører af markedsdata får som de eneste desuden adgang til en række eksklusive statistikker, som ikke publiceres andre steder.

De indsamlede data skal fortsat bruges som grundlag for en række statistikker om værdi, tomgang, leje og drift, ligesom Danmarks Statistik vil lade tallene indgå i fx forbrugerprisindekset.