/ Nyheder / De­bat: Fjern dæk­nings­af­gif­ten – det er en hæm­sko for er­hvervs­li­vet

De­bat: Fjern dæk­nings­af­gif­ten – det er en hæm­sko for er­hvervs­li­vet

Af

EjendomDanmark og SMVdanmark opfordrer til at droppe dækningsafgiften. Foto: BirgerNiss, istock

Af Jannick Nytoft, adm. direktør, EjendomDanmark, og Jakob Brandt, vicedirektør, SMVdanmark​

Lige nu gisper butikker og små virksomheder efter vejret, mens de indgår aftaler om udskydelse af huslejen og håber på iltforsyninger fra statens hjælpepakker. Men der er brug for mere hjælp. Et godt bud er at afblæse eller udskyde den kommunale dækningsafgift for resten af året. Det vil sænke de faste udgifter og være et åndehul for virksomhederne.

Dækningsafgiften er en særlig skat, der betales af alle erhvervslejere – f.eks. butikker og mindre erhvervsdrivende. Da der er tale om en ejendomsskat, skal butikken betale det samme i dækningsafgift, uanset om omsætningen er høj eller lav – eller når den som nu forsvinder.

Da krisen ramte, blev en række hjælpepakker hurtigt ekspederet, men for mange er de ikke nok – ikke mindst de små butikker lider. Her kan kommunerne spille en rolle i at få Danmark genstartet. Det er nemlig kommunerne, der opkræver dækningsafgiften. Reducerer de den, kan de sende likviditet ud til deres lokale erhvervsliv, der stadig gisper efter vejret.

Det er dog ikke alle kommuner, der opkræver dækningsafgift. Det er faktisk i udpræget grad et storbyfænomen: En ny analyse foretaget af EjendomDanmark viser, at 4/5 af det samlede provenu fra dækningsafgiften findes i kommuner i Region Hovedstaden. Alene Københavns Kommune havde i 2019 en indtægt på næsten 960 mio. kr. fra dækningsafgiften.

Det har man indset nogle steder. På Frederiksberg og i København har man besluttet at udskyde betalingen af anden rate af afgiften for 2020. Det er dog sandsynligvis utilstrækkeligt, for der er stadig en regning at betale i 2021, og mange virksomheder er næppe kommet sig der.

Det optimale er helt at afskaffe dækningsafgiften. Men en anden mulighed er, at kommunerne undlader at opkræve næste rate. EjendomDanmarks analyse viser, at det vil sende over 1 mia. kr. ud til erhvervslivet – og da der er tale om en engangsfornøjelse, vil det ikke smadre de kommunale budgetter på længere sigt.

I krigen mod corona skal alle våben i brug. Det første våben er at fjerne de bånd, der hæmmer ens kampstyrke. Dækningsafgiften er sådan et bånd.

Dette debatindlæg er oprindeligt bragt i Børsen d. 11. maj 2020.