/ Nyheder / Efterspørgsel efter kontorlokaler boomer – største fremgang i 20 år

Efterspørgsel efter kontorlokaler boomer – største fremgang i 20 år

Den rekordhøje kontorbeskæftigelse smitter positivt af på udlejningen af kontorlokaler. Der er massiv fremgang i mængden af udlejede kvadratmeter, og det årlige tomgangsfald på kontorlokaler er det største i over 20 år.

Af

Den øgede efterspørgsel smitter af på priserne. Den gennemsnitlige husleje er steget, og ejendomsbranchen kan forvente en øget årlig indtjening på 1,5 mia. kr. som følge af det seneste års tomgangsfald inden for kontor, butik, industri og bolig. Jannick Nytoft, administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, ser udviklingen som et sundhedstegn.

”Det er et godt tegn på, at der er aktivitet og fremgang i økonomien, og at erhvervslivet fortsat er optimistisk”, siger Jannick Nytoft, der understreger, at der fortsat er langt mere at hente i forhold til tomgangstallene inden finanskrisen i 2008, der lå på cirka fire procent mod i dag 8,9 procent.

”Der et potentiale for yderligere vækst og mere udlejning – og dermed for yderligere indtjening i omegnen af tre mia. kr. årligt for ejendomsbranchen”, siger Jannick Nytoft.

 

Rekordstor efterspørgsel på kontorlokaler

Det går særligt godt for udlejningen af kontorlejemål, hvor tomgangen er faldet med 2,2 procentpoint det seneste år til det laveste niveau siden juli 2010. I sidste kvartal faldt den økonomiske tomgang med 0,6 procentpoint til 8,9 procent. Faldet i tomgangen er i overvejende grad båret af, at tomme kontorlokaler bliver udlejet, men også af, at lejen på udlejede lokaler stiger. Den lavere tomgang for kontor er på landsplan 200.000 kvm i forhold til sidste år. Det svarer til 30 fodboldbaner.

Faldet i den økonomiske tomgang er at spore over en bred kam, og kun i Region Syddanmark stiger den svagt. Det største regionale fald findes i Region Midtjylland, der samtidig kan bryste sig af at have den laveste regionale tomgang på 5,0 procent. Faldet i tomgangen er drevet af Aarhus. Her er tomgangen helt nede på 4,7 procent, og det er det laveste niveau blandt de fire største byer. Sammenlagt er tomgangen inden for kontor faldet ni kvartaler i træk.

 

Fortsat faldende tomgang

Også tomgangen inden for industri fortsætter med at falde til et stadig lavere niveau, og lander på det laveste siden oktober 2008. Faldet er især båret af lavere tomgang i områderne omkring København.

Den økonomiske tomgang for boliger ser ud til at have stabiliseret sig på et niveau omkring fire procent. I forhold til sidste kvartal er tomgangen faldet svagt. Det skyldes, at flere tomme boliglejemål er blevet udlejet. Den høje byggeaktivitet gør, at der kommer mange nye udlejningsboliger på markedet. Men samlet set er efterspørgslen i øjeblikket stor nok til at absorbere det øgede udbud.

På butikssiden er den arealmæssige tomgang for butikslejemål lidt højere end den økonomiske tomgang i fire ud af fem regioner. Det indikerer, at det er lettere at udleje dyre og måske mere velbeliggende og moderne kvadratmeter end de lidt billigere.

Kontakt