/ Nyheder / Ejendomsbranchen forudser fald på 40 milliarder

Ejendomsbranchen forudser fald på 40 milliarder

Når kalenderbladet om et par måneder viser 2021, vil ejendomsbranchen kunne se tilbage på et år, hvor særligt butikssektoren blev hårdt ramt af coronakrisen. Samtidig vil branchen samlet set stå med en økonomisk nedgang i milliardklassen. De dystre forudsigelser fremgår i en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.

Af

Et økonomisk tab på op mod 40 milliarder i forhold til 2019. Så meget vil regningen ifølge ejendomsinvestorerne lyde på ved årets udgang. Værst ser det ud for butiksejendomme efterfulgt af kontor, mens bolig og industri ser ud til at klare skærene.

Svær tid i møde

I løbet af året er der blevet stadig mindre afsætning på butikslokaler. De gode tilbud er flere steder skiftet ud med et ”Til leje” skilt, og ejendomsinvestorerne har nu historisk lave forventninger til butiksejendommene. 85 procent af deltagerne tror på fald i ejendomsværdierne for butiksejendomme.

Til sammenligning er der fortsat lys i langt de fleste kontorlokaler. Men på trods af, at kontorejendommene styrer bedre gennem coronakrisen, har ejendomsinvestorerne også en forventning om, at det bliver stadig sværere at leje kontorlokaler ud.

”De fleste virksomheder har på trods af stigende hjemmearbejde valgt at blive i deres domiciler, mens butikssektoren har været, og stadig er hårdt ramt af bl.a. nedlukningen i foråret. Mange butikker brændte inde med et stort varelager, og netbutikkerne har fået et endnu større greb om de danske forbrugere under corona,” siger Jannick Nytoft, administrerende direktør for EjendomDanmark, og fortsætter:

”Ser vi på kontorejendommene er den største udfordring nok, at der ikke den store afsætning på at få lejet nye lokaler ud i øjeblikket. Mange medarbejdere arbejder fortsat hjemmefra. Omvendt kan krav til øget afstand få efterspørgslen efter kontorarealer til at gå op på sigt. Det er nu, politikerne skal gøre rammevilkårene for ejendomsvirksomhederne bedre og ikke dårligere. Det er desværre ikke de signaler, der bliver sendt i øjeblikket, hvilket vi arbejder hårdt på at få ændret.”

Efterspørgsel på logistikejendomme

Coronakrisen vil ifølge ejendomsinvestorerne ikke få den store betydning i forhold til boligsektoren. Investorerne forventer hverken en udvikling i særlig positiv eller negativ retning. Et lille lyspunkt er ifølge ejendomsbranchen, at industrisektoren ser ud til at være inde i en mere positiv periode, da der er stigende efterspørgsel på særligt logistikejendomme.

I usikre tider søger investorerne mod de sikre investeringer

Coronavirussens indtog har også haft betydning for, hvor ejendomsinvestorerne forventer at lægge deres investeringer i den kommende periode, viser undersøgelsen. I usikre tider søger investorerne mod de sikrer investeringer. Derfor har interessen for særligt Aarhus og København ikke været større de sidste tre år, mens også Trekantområdet, Odense og Aalborg kan forvente en øget interesse.

Læs analysen her