/ Nyheder / En status på § 5,2

En status på § 5,2

Det er ikke alene vinden, der blæser op i disse efterårsdage. Det gør debatten om § 5. stk. 2 også. Derfor lander denne særudgave af vores nyhedsbrev i dag i din indbakke.

Af

Jannick Nytoft giver en status på § 5,2. Foto: EjendomDanmark

Store konsekvenser

Det hører til sjældenhederne, at en enkelt paragraf i boligreguleringsloven får lov til at fylde så meget i medierne, nyhedsbreve og de sociale medier. Men når den gør – og når konsekvenserne ved ændringer er så store, som de her – fylder § 5.2 naturligt også meget hos EjendomDanmark. Derfor vil jeg give en kort opdatering på, hvad vi arbejder på i organisationen.

De fleste i vores branche er klar over, at flere politikere med boligminister Kaare Dybvaad i spidsen har kaldt til kamp mod § 5.2. Det kan få store konsekvenser for ejendommenes værdi, for bygningernes vedligeholdelse og for kommende pensioner, der bliver forvaltet af pensionsselskaberne.

Indgreb kan ramme andelshavere

Som de berømte ringe i vandet kan et indgreb også ramme andelshaverne. I kampen for at sikre billige lejeboliger kan politikerne nemlig risikere at ramme andelsboligernes værdi – et andet billigere boligalternativ til en ejerbolig. Det kan blive omsat til konkrete tal i en digital beregner. Den kan du finde på andelsboligtab.dk.

Andelsboligerne er ikke det eneste område, der kan ende som ”collateral damage.” Derfor er det så vigtigt, at alle politiske beslutninger træffes på en grobund af fakta og viden – ikke på baggrund af følelser og mavefornemmelser. Hos EjendomDanmark bidrager vi løbende med økonomiske og juridiske analyser, ligesom vi forsøger at gå i rette med nogle af de udbredte misforståelser om paragraffen.

Derfor er det også vigtigt, at vores juridiske direktør Morten Østrup Møller er med i det ekspertudvalg, der lige nu ser nærmere på § 5.2 og som snart vil afslutte deres arbejde. Det er et helt centralt udvalg, fordi udvalget skal belyse de konsekvenser, som et indgreb kan have. Og det er vigtigt, fordi flere politikere offentligt har meldt ud, at de afventer svar fra udvalget, før de vil forhandle.

Venlig hilsen

Jannick Nytoft

Adm. direktør, EjendomDanmark