/ Nyheder / Herning fastholder sin bronzemedalje i ejendomsvenlighed

Herning fastholder sin bronzemedalje i ejendomsvenlighed

Få tilfælde af indbrud og hærværk, lav grundskyld og ingen dækningsafgift. Herning bliver igen i år kåret som én af Danmarks mest ejendomsvenlige kommuner.

Af

Herning har klaret sig godt i ejendomsvenlighed 2020. Foto: Westersoe, istock

Herning Kommune har formået at fastholde sin bronzemedalje og kan for andet år i træk bryste sig af at være Danmarks tredje mest ejendomsvenlige kommune. Det fremgår af EjendomDanmarks årlige undersøgelse, der sætter fokus på, hvilke kommuner der skaber de bedste rammer for at tiltrække ejendomsinvesteringer og vækst.

Nu sænkes timesatsen yderligere

Herning brillerer bl.a. ved at have en lav timepris på byggesager. Mens det i Herning koster 481 kr. per time at få behandlet sin byggesag, koster det i gennemsnit 525 kr. per time i resten af landet. Derudover har kommunen sænket sagsbehandlingstiden på byggesager med én dag og er gået fra 45 til 44 dage.

”Faktisk har vi med det netop indgåede budgetforlig for de kommende to år valgt at sænke timesatsen for byggesagsgebyret yderligere med 25 procent,” siger Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune.

Lokalt erhvervsliv finansierer velfærd

Herning får også point for ikke at opkræve dækningsafgift, der er få ejendomsforbrydelser og en lav grundskyld på 20,53 promille. Desuden er lejeboligerne ikke reguleret. Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark roser Herning for deres fortsatte arbejde med at skabe gode vilkår for erhvervsliv og ejendomsejere.

“Det er særligt vigtigt i en tid, hvor dansk økonomi i forvejen er presset i knæ pga. coronakrisen. Gode rammer, der sikrer vækst og investeringer er både en fordel for kommunen selv, dens borgere og virksomheder,” siger Jannick Nytoft.

Lars Krarup takker for de rosende ord.

”I Herning Kommune er vi meget bevidste om, at det lokale erhvervsliv i høj grad er med til at finansiere den velfærd, borgerne efterspørger. Derfor er det vigtigt, at virksomhederne i kommunen trives. Kommunens slogan er, at “her er alle muligheder åbne”. Det forsøger vi helt konkret at efterleve, samtidig med at vi naturligvis lever op til vores ansvar som myndighed,” siger Lars Krarup.

Jylland stærkt repræsenteret i top-10

Det er niende år i træk, EjendomDanmark måler på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Igen i år ligger de jyske kommuner generelt lunt i svinget og tager ni ud af ti pladser i top-10. Billund tager førertrøjen, mens Thisted får en andenplads.

På landsplan går det overordnet set bedre på to ud af de seks parametre, som indgår i undersøgelsen set i forhold til sidste år. På den positive side fortsætter antallet af ejendomsforbrydelser med at falde og ligger nu historisk lavt. Ejendomsforbrydelser er faldet med 8,2 procent på landsplan. En række kommuner har sænket dækningsafgiften.

Kommunerne har dog også bevæget sig i en mere negativ retning. Sagsbehandlingstiden er steget svagt det sidste år, og timeprisen for byggesagsbehandlingen er i gennemsnit steget med næsten 60 kr. per time. To kommuner har sat grundskylden op, mens resten har holdt den i ro. Der er ikke sket ændringer i antallet af lejeregulerede kommuner.

Fakta: Det bliver kommunerne målt på

I EjendomDanmarks årlige undersøgelse måles kommunerne på forhold, som de selv har indflydelse på, og som har betydning for ejendommene. Ud over grundskyld tæller dækningsafgift, om kommunens private lejeboliger er reguleret eller ej, sagsbehandling for byggesager, byggesagsgebyrer og antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud).