/ Nyheder / Stigende tomgang op til coronakrisen

Stigende tomgang op til coronakrisen

Flere lejemål ventede på en erhvervs- eller boliglejer lige op til coronakrisen. Ny rapport giver status på tomgangen i flere sektorer.

Af

Foto: BirgerNiss, istock

Der er et før og et efter corona. Hvordan det efter vil se ud, afhænger dog også af, hvordan før var. Og for lejemål var det allerede inden virussen satte sig på dagsorden og økonomi begyndt at se mindre positivt ud.

For både inden for industri, butik, kontor og bolig var tomgangen i de danske lejemål svagt stigende. Det viser den seneste markedsstatistik, som EjendomDanmark netop har udgivet.

”Rapporten er et billede på, hvordan situationen var lige op til, at mange virksomheder og privatpersoner stod over for økonomiske udfordringer. Mange udlejere har gjort meget for at sikre deres erhvervslejere, og der er lanceret hjælpepakker fra starten. Med det kommer vi langt, men vi vil med al sandsynlighed se flere tomme lejemål i løbet af året,” siger Morten Marott Larsen, underdirektør i EjendomDanmark.

Stigningen i den seneste rapport – der bygger på data pr. 31. marts 2020 i forhold til pr. 31. december – er på landsplan 0,1 procentpoint. Det er hovedsageligt kontor og butik, der trækker tomgangen op. Her er stigningen på henholdsvis 0,1 og 0,3 procentpoint.

Butikkerne venter på lejerne

Varer bestilt med et klik på nettet og nye vaner har længe påvirket butikkerne. Ikke mindst bliver den stigende tomgang løftet af, at der i Københavns Centrum nu er flere tomme lejemål. Her er tomgangen 7,7 procent, mens gennemsnittet på landsplan er 7,1 procent.

”Der er også en risiko for, at butikkerne på de mest centrale adresser lige pt. har lidt yderligere udfordringer, for eksempelvis er turisterne ikke kommet til landet i år. Samtidig skal nogle kæder med et fælles CVR-nummer dække for de butikker, der har ligget i et tvangslukket center, hvor de ikke har fået fuld kompensation, selvom de har været helt lukkede,” siger Morten Marott Larsen.

Se analysen her.