/ Nyheder / Stort hop sikrer Herning bronze i ejendomsvenlighed

Stort hop sikrer Herning bronze i ejendomsvenlighed

Billigere timepris ved sagsbehandlingsgebyr, lav grundskyld og gratis dækningsafgift sikrer Herning Kommune tredjepladsen over landets mest ejendomsvenlige kommuner.

Af

Selvom kommunen alle år har ligget blandt landets bedste fjerdedel, har Herning alligevel formået at forbedre sidste års placering som nummer 23 til i 2019 at ende på en flot tredjeplads.  Det viser en ny undersøgelse fra EjendomDanmark.

Billigere timepris på byggesager

Et af de områder, ejendomsvenligheden vurderes ud fra, er timeprisen på byggesagsbehandling. Her har Herning Kommune gjort det 291 kroner billigere, så det i 2019 koster 481 kroner. 

Desuden har Herning ingen dækningsafgift, lejeboligerne er ikke reguleret, der er få ejendomsforbrydelser og en lav grundskyld på 20,53 promille, hvor kommunen rangerer som nummer 9. Det er områder, der afgør, om kommunen skaber gode rammer for brugere af ejendommene.

“Herning har taget et stort hop i den rigtige retning. Det er særligt ved at sænke timeprisen på byggesager, at Herning nu ligger i top-3. Det skal kommunen have stor ros for, og det kvitteres der også for i undersøgelsen,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark. 

Herning Kommune bestræber sig altid på at skabe de bedst mulige rammer for erhvervslivet, og kommunen klarer sig generelt rigtig godt, når det lokale erhvervsklima bliver målt, fortæller Lars Krarup (V), borgmester i Herning Kommune. Han er glad for, at EjendomDanmarks undersøgelse bekræfter den tendens:

“I sidste ende er det erhvervslivet, der skal skabe de arbejdspladser og dermed også de indtægter til Herning Kommune, som skal til for at betale for de velfærdsydelser, borgerne efterspørger. Derfor er det afgørende, at det lokale erhvervsliv trives,” siger han og tilføjer, at byrådet i budgetforliget for 2020 styrker byggesagsbehandlingen med ansættelse af yderligere to medarbejdere.

Herning kan forbedre sagsbehandlingstid

Det er vigtigt, at kommunerne prioriterer ejendomsvenlighed og gode forhold for brugerne, fordi boliger og erhvervsejendomme er med til at holde gang i kommunens økonomi og beskæftigelse. 

Selvom det går godt på flere områder, er Herning Kommune blevet seks dage længere om sagsbehandlingstiden af byggesager. Ventetiden i 2019 er steget til 45 dage fra 39 dage året forinden. Kommunen rangerer nu som nummer 53 på dette parameter og er i den dårligste halvdel på landsplan. Derfor er de kommende forbedringer rigtig godt nyt, mener Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark: 

“Det glæder mig meget at høre, at kommunen nu tilføjer flere ressourcer til området for at nedbringe sagsbehandlingstiden. Der er ingen tvivl om, at Herning Kommune allerede gør mange af de rigtige ting for at skabe gode vilkår på boligområdet for borgerne og erhvervslivet, så det er fantastisk, at kommunen er opmærksom og handler på dette,” siger han. 

De jyske kommuner sejrer

Det er ottende år i træk, at EjendomDanmark undersøger ejendomsvenligheden ved at måle på ejendommenes vilkår i landets 98 kommuner. Forholdene, der vurderes ud fra, har kommunerne selv indflydelse på.

Igen i år er det de jyske byer, der klarer sig bedst. Således tager Thisted Kommune førstepladsen, Skive Kommune andenpladsen og Herning Kommune tredjepladsen. Faktisk er det først på 8. pladsen, hvor Assens er placeret, at en ikke-jysk kommune indfinder sig på listen. 

Bundplaceringerne går til de sjællandske kommuner, og i år er sidstepladsen gået til Allerød Kommune. Imens pryder de jyske byer, særligt i Midtjylland, toppen af listen. Region Midtjylland løber derfor med titlen som den mest ejendomsvenlige af de fem regioner.  

Landets kommuner er blevet mere ejendomsvenlige

Det samlede landsresultat i undersøgelsen viser, at kommunerne generelt har forbedret ejendomsvenligheden set i forhold til 2018. Tre forhold er forbedret, både timeprisen i byggesagsgebyrer, dækningsafgift og ejendomsforbrydelser er alle faldet. 

Omvendt er to forhold forværret siden sidst, både grundskylden og sagsbehandlingstiden er nemlig steget. Der er ingen ændringer ved kommunernes regulering af lejeboliger.

Om undersøgelsen

Kommunerne vurderes ud fra parametrene:

  • Dækningsafgift
  • Grundskyld
  • Om kommunes private lejeboliger er reguleret eller ej
  • Sagsbehandlingstiden for byggesager
  • Byggesagsgebyrer
  • Antallet af ejendomsforbrydelser (brandstiftelse, hærværk og indbrud) per 100.000 bygningskvadratmeter


Kommunernes rangering på hvert enkelt parameter sammenregnes til en placering på den samlede rangliste, som går fra et til 98, hvor et er den bedste placering. Endvidere sammenlignes udviklingen i de forskellige parametre i forhold til året før. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark.

Kommunerne er derudover tildelt strafpoint. Antallet af strafpoint er afhængigt af kommunens rangering på de forskellige parametre. Jo færre strafpoint, jo højere placering.

Top og bund

Top-10

Bund-10

Thisted

1

Bornholm

89

Skive

2

Gladsaxe

90

Herning

3

Hørsholm

91

Struer

4

Hvidovre

92

Vesthimmerland

5

Albertslund

93

Billund

6

Mariagerfjord

94

Haderslev

7

Dragør

95

Assens

8

Rudersdal

96

Ikast-Brande

9

Rødovre

97

Vejen

10

Allerød

98

Kilde: Danmarks Statistik, Kommunernes Landsforening, Dansk Byggeri, EjendomDanmark og EjendomDanmarks egne beregninger.

Anm. Parametrene, som indgår i undersøgelsen, er: Dækningsafgift, grundskyld, sagsbehandlingstid for byggesager, byggesagsgebyrer, om kommunen har valgt at regulere huslejerne eller ej og ejendomsforbrydelser. Ejendomsforbrydelser er opgjort som antallet af anmeldte sager om indbrud, hærværk og brandstiftelse i tredje og fjerde kvartal 2018 samt første og andet kvartal 2019, per 100.000 m2 ejendomsareal i hver kommune. Der er endvidere medtaget ændringen i forhold til året før for hvert parameter. Parametrene er vægtet af EjendomDanmark, og rangeringen afhænger af den valgte vægtning.

Kontakt