/ Nyheder / Udlejere søger løsninger med pressede erhvervslejere

Udlejere søger løsninger med pressede erhvervslejere

Det er ikke alene danskernes privatøkonomi, der er udfordret i denne tid. Dele af erhvervslivet er også udfordret af stigende priser. På erhvervsområdet er udlejer/lejer-forholdet ikke karakteriseret af en stor og en mindre part, så er en af dem trængt, begynder dialogen. Det er den eneste rigtige vej at vælge, selvom regningen ikke forsvinder, lyder det fra både branche og EjendomDanmark.

Af

Danske Shoppingcentre vil ifølge COO Finn Sture Madsen altid søge at opnå en aftalemæssig løsning med deres erhvervslejere. Foto: Alena Kravchenko

Høje energipriser, tilbagebetaling af coronalån og tilbageholdende kunder. Kombinationen rammer i vekslende grad, men alle i erhvervslivet kan mærke den økonomisk udfordrende tid.

Det gælder også de danske ejendomsejere, der dog i allerhøjeste grad søger løsninger med deres erhvervslejere, hvis de oplever udfordringer. Det viser en ny rundspørge fra EjendomDanmark. For det fremgår klart, at alle vælger at gå i dialog, hvis erhvervslejere henvender sig, fordi de er trængte på økonomien.

”To professionelle parter vælger selvfølgelig også en professionel tilgang i en økonomisk usikker tid. Samtidig kan vi se, at vores medlemmer helt entydigt har en yderst konstruktiv tilgang. Det kommer ikke bag på mig, for vi så det samme under coronakrisen,” siger adm. direktør Peter Stenholm, EjendomDanmark.

Han bakkes op af Danske Shoppingcentre, der er medlem hos EjendomDanmark:

”Vi vil altid søge at opnå en aftalemæssig løsning, hvis en af vores erhvervslejere mener, at de er særligt udfordrede – det gælder uanset om det er inflation, energipriser eller interne forhold, der rammer dem. Det er åbenlyst,” siger Finn Sture Madsen, COO, Danske Shoppingcentre og fortsætter:

”Der findes ingen gratis omgange, og vi er også forpligtede til at sikre vores forretning herunder for vores vedkommende ultimativt at sikre pensionskunderne deres pension. Men vores klare holdning er, at samarbejdet mellem lejere og udlejere er den bedste vej gennem denne tid.”

Flere omstændigheder

6 ud af 10 svarer i rundspørgen, at de oplever, at nogle erhvervslejere er udfordrede på økonomien. Det er særligt de stigende priser på energi og hos leverandører, der trækker. Ligesom tilbagebetaling af coronalån også er en markant faktor.

”Inflationen skal tøjres. Det er en af de vigtigste opgaver her og nu. Valgkampen fremelsker idéer om et quick fix ala et huslejeloft for erhvervslivet, hvilket vil være en katastrofe. Så fremfor at lave lappeløsninger eller spille erhvervslivet ud mod hinanden, skal de ydre omstændigheder håndteres. Ude i virkeligheden går man langt for at hjælpe hinanden, men mod inflationen kæmper alle virksomheder en ulige kamp,” siger Peter Stenholm.

Erhvervslejemål adskiller sig fra boliger ved, at det er to professionelle parter, der indgår en aftale. Denne type af aftaler dækker alt fra kontorlejemål, til butikker og lagerfaciliteter. Her kan både udlejer og lejer repræsentere den store eller den lille part i aftaleforholdet.

Hvordan reagerer I, hvis en lejer henvender sig med økonomiske udfordringer?

Hvad er den primære årsag for de erhvervslejere, der er udfordrede på økonomien?