/ Nyheder / Usexede renoveringer er klimavejen frem

Usexede renoveringer er klimavejen frem

Energirenoveringer i danske ejendomme er måske ikke sexede, men de giver mere valuta for pengene end færre bøffer, mindre kørsel på vejene og mere solvarme.

Af

Foto: Unsplash, Tyler Casey

Skal Danmarks klimabarometer slå mere grønt ud, er der et område, der ikke skal overses: energirenoveringer af vores ejendomme. Alligevel holder partierne sig i valgkampens klimaudspil til det offentlige område og nævner ikke det private med et ord. Det er godt med et skærpet fokus på offentlige bygninger, men vi skal ikke glemme f.eks. den halve million udlejningsboliger.

Og som reglerne er skruet sammen i dag, kan energirenoveringer alt for ofte ikke betale sig. Det er ikke godt nok. Hvis vi for alvor skal rykke ved energiforbruget, er der brug for tilskud eller nye regler.

Klima stod højest i mange vælgeres bevidsthed. Vi skal begrænse energiforbruget og skære ned på CO2-udledningerne, så der er en leve- og bæredygtig klode til de næste generationer.

Det har politikerne heldigvis opfanget, og de står i kø for at erklære sig for grønne og bæredygtige. Men selv om der bliver lovet nye klimamål, og at der skal energirenoveres mere, bliver klimasnakken ofte ved det abstrakte.

Der skal konkrete forslag til, hvis vi for alvor skal rykke. 40 pct. af energiforbruget i Danmark stammer fra bygninger, så ejendomme er ikke til at komme udenom, hvis vi for alvor vil nedbringe energiforbruget – og derigennem CO2-udslippet.

Samtidig er renoveringer ifølge Klimarådet den metode til grøn omstilling, hvor vi får mest for pengene. Mere end ved at mindske bestanden af malkekvæg, mindre transport på vejene, mere solvarme eller flere elbusser. Derfor skal renoveringer af ejendomme højere op på klimadagsordenen.

Ikke mindst skal der findes løsninger på de forhindringer, der sætter en stopper for endnu flere renoveringer. Den allerstørste forhindring er det såkaldte paradoksproblem: At det for mange ejere ikke kan betale sig at renovere ejendomme, så energiforbruget bliver mindre. Det er ærgerligt. Mange i branchen står på spring og vil gerne gøre en grøn indsats.

Skåret firkantet ud kan det ikke betale sig, hvis en ejer af en udlejningsejendom gennemfører klimarenoveringer med bedre isolering, bedre varmesystem, højisolerede vinduer, bedre udnyttelse af vand, el og varme osv. Grundlæggende fordi man ikke kan indregne omkostningerne i huslejen. Det er vi nødt til at gøre noget ved.

Til efteråret skal Folketinget diskutere et oplæg til en klimalov, og det er oplagt, at politikerne her baner vejen for flere energirenoveringer i lejelejligheder. Ligesom det er oplagt, at politikerne lover at sikre, at energirenoveringer skal være rentable, så de også bliver udført.

Danmark har travlt, hvis vi skal nå de klimamål for renoveringer, som vi faktisk er forpligtet til at leve op til i EU. I 2050 skal alle de 2,4 millioner danske bygninger være energirenoverede. Det kræver, at vi fra nu af kommer igennem 3 pct. om året – men tal fra EU viser, at vi kun når 1 pct. i dag.

Vi skal med andre ord have farten op til det tredobbelte for at nå vores mål! Det kræver for alvor nye ejendomsboller på renoveringssuppen.

 

Debatindlægget er bragt i Børsen d. 6. juni 2019.